Boeken
EEN GREEP UIT ONZE BIBLIOTHEEK
Op deze pagina vind je een selectie van boeken uit de bibliotheek van stichting Sabanapeti die over de Marroncultuur en -geschiedenis gaan ter inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van de Marronsamenlevingen in Suriname, Frans-Guyana en de diaspora. De opgenomen boeken, artikelen, scripties en verslagen zijn voornamelijk geschreven door derden.
Onze eigen publicaties (boeken, tijdschriften en artikelen) zijn te vinden onder het menu “eigen publicaties”. Je vindt hier ook een korte samenvatting van een aantal van de publicaties die stichting Sabanapeti zelf publiceerde, en die je kan kopen als die nog in voorraad zijn.
Ben je geïnteresseerd en wil je een artikel of boek bestellen, dat door stichting Sabanapeti is uitgegeven? Klik dan op ‘Eigen Publicaties’.
Ter uwer informatie:
Stichting Sabanapeti is niet verantwoordelijk voor de inhoud van publicaties van derden over de Marrons, opgenomen in onze bibliotheek. Wat in dergelijke publicaties van derden staat komt niet noodzakelijkerwijs overeen met onze zienswijze.
“Een andere in een ander”. Liber Amicorum voor R.A.J. van Lier Surinaamse Marrons in kaart gebracht 1730-1734.
De auteur gaat in op de de vroegste kaart van de expeditietochten tegen de Marrons. Deze stamt uit 1737, waarop Alexander de Lavaux expedities uit 1730, 1731 en 1733 in beeld bracht.
1992 Festival of American Folklife
Lezingen die gehouden zijn op het ‘Festival of American Folklife’ van 25 juni tot 2 juli 1992 in het Smithsonian Institution te Washington (26ste jaarlijks gehouden festival), ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de eerste reis van Columbus naar de nieuwe wereld. New Mexico, Internationaal Maroon Peoples ‘Congress, Native American music’.
29 e Poetry International
Gedichten van Louise Wondel, die zij voordroeg op de 29e Poetry International in de Rotterdamse schouwburg, 13 t/m 19 juni 1998. Vertaling: André R.M. Pakosie.
A Mercenary’s Tale. Hijacking, kidnappping and assassination…. All in a day’s work for a real-life dog of war…
Het verhaal van een huurling (?), Karl Penta, die in Suriname vocht tijdens de Bouterse-Brunswijk oorlog.
Aanteekeningen over het geestelijk leven en de samenleving der Djoeka’s (Aukaner Boschnegers) in Suriname.
Over de religie en cultuur van de Ndyuka Marrons in Suriname.
Aanzetten tot een ontwikkelingsbeleid voor het Binnenland
Aanzetten tot een ontwikkelingsbeleid voor het Binnenland: achtergronden en problemen, toekomstig ontwikkelingsbeleid t.a.v. agrarische sector, kleinschalige industrie, recreatie, milieubeheer, onderwijs, gezondheidszorg, cultuur; Organisatie.
Africains de Guyane
Op grond van acht geografische en sociologische reizen in de periode 1948-1965 wordt het leven, de cultuur, sociaal-politieke ordening, de kunst, de gebruikte symbolen van de Marrons in Frans-Guyana (Boni) uitgelegd.
Afro-American Arts of the Suriname Rain Forest
Over de Marron kunst (houtsnijkunst, calabas, borduur).
Aktie Grondrechten Binnenland
Over de Aktie Grondenrechten Binnenland in de periode 1978-1980 door 3 organisaties van binnenlandse bewoners: de Grondkommissie Washabo/Apoera; het Regionaal Komite Beneden Marowijne en de vereniging Tangiba van Santigron.
Alabi’s World
Historie van de Saamaka Marrons bezien vanuit de ogen van de Saamaka, de Duitse Moravische missionarissen en Hollanders in de koloniale tijd.
Als het oerwoud verdwijnt. De Stem uit het Tropisch Regenwoud.
Geboorte en jeugdjaren van André R.M. Pakosie in het binnenland van Suriname tegen de achtergrond van de Marroncultuur (familie, gezondheidszorg, akkerbouw, woonomgeving, traditioneel leerproces, vernietiging van de woonomgeving van Marrons en Inheemsen) Het artikel eindigt met het gedicht Busi Sten.
An anthropological approach to the Afro-American past: a Caribbean perspective.
Een zoektocht naar een algemene antropologische benadering voor het bestuderen van de Afro-Amerikaanse culturele geschiedenis. Het bespreken van de komst van Afrikaanse mensen naar de nieuwe wereld in vergelijking met de komst van Europese mensen.
Bericht uber Eine Reise ins Gebiet des oberen Surinam
Geologisch en zoologisch verslag Martin van zijn reis, samen met J.R.H. Neervoort van de Poll, vanaf 25 maart 1885 door het gebied van Boven Suriname.
Beschrijving van Suriname, Historisch, geographisch en statistisch overzigt, uit officiele bronnen bijeengebragt
Historisch, geografisch en statistisch standaardwerk over Suriname in 1853, waarvoor diverse oudere bronnen zijn geraadpleegd.
Bijdragen tot de Kennis van de Kolonie Suriname Tijdvak 1816-1822
Mr. A.F. Lammens (1767-1847) was in de periode 1816-1835 in Suriname in zeer belangrijke functies in de rechtspraak werkzaam. Als zodanig hoorde hij tot de blanke elite in Suriname. Hoezeer geheel wortelend in het koloniale denken van de machthebbers van die dagen nam hij toch een zekere afstand van het door de Gouverneurs gevoerde beleid en kon hij over dat beleid en dat van sommige planters kritisch oordelen. Binnen de grenzen van het mens-onterende systeem ging hij uit van bepaalde normen en behoorlijk gedrag en handelen, en dwong daarin, ook bij de tegenstanders van slavernij, repect af. In deze Bijdragen schets hij een geografische beschrijving van Suriname en Paramaribo.
Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde van Nederlandsch-Indie, uitgegeven door het Land- en Volkenkunde van Nederlandsch-Indie
Gegevens over land en volk van Suriname
Blijf even staan! De situatie in Oost-Suriname
Blijf even staan! De situatie in Oost-Suriname; Just a moment! Report from East-Suriname
Over de situatie in Oost-Suriname tijdens de Bouterse-Brunswijk oorlog.
Blijf even staan! De situatie in Oost-Suriname. Just a moment! Report from East-Surinam
Over de situatie van de Bosnegers in Oost-Suriname. Het is een kleinschalige en overzichtelijke situatie en als er snel en doeltreffend ingegrepen wordt, kan iets aan deze noodlijdende situatie gedaan worden. Nederland is hierbij, alsof het om eigen familie gaat, nauw betrokken.
Bomen van Tonka-Eiland. Gids voor het natuurleerpad.
Overzicht van de bomen en het gebruik ervan die op het Tonka eiland in het binnenland van Suriname voorkomt.
Bosnegers en de overheid in Suriname. De ontwikkeling van de politieke verhouding 1651`-1992.
Ontwikkeling van de verhouding van het traditionele bestuurssysteem van de Marrons tot de centrale overheid in Paramaribo in de periode 1651-1992.
Bosnegers en katholieke kerk. Van confrontatie naar dialoog.
Archiefstudie over de relatie tussen de rk missie en de Marrons.
Bosnegers en overheid in Suriname. De ontwikkeling van de politieke verhouding 1651-1992
Onderzoek naar de ontwikkeling van de verhouding van het traditionele bestuurssysteem van de Marronsamenlevingen tot de centrale overheid in Paramaribo.
Bush Negro Art, an African art in the Americas
De Afrikaanse identiteit is puur gebleven in de Marronkunst, die van grote waarde is.
Co-wives and Calabashes
Onderzoek naar de positie van Marronvrouwen in het binnenland van Suriname (polygaam en matriachaal) en de reflectie daarvan in de sociale structuur en de kunst.
Codjo, de brandstichter. Oorspronkelijke historisch-romantisch verhaal uit het jaar 1832.
Historisch, romantisch verhaal over Codjo, Mentor en Present uit 1832, tegen de achtergrond van het vonnis i.v.m. de brand uit 1832.
Culturen zonder muren thema, 2005: “Schizofrenie anders bekeken”, Symposiumverslag
Symposiumverslag waarin lezingen. die gepresenteerd zijn op het symposium ‘Schzofrenie anders bekeken’, 10 maart 2005. Lezing André Pakosie: Diagnoses in conflict.
Cursusboek behorend bij de Basiscursus Wintigeneeskunde als aanvulling op de Nederlandse hulpverlening
Cursusboek behorend bij de Basiscursus Wintigeneeskunde als aanvulling op de Nederlandse hulpverlening
Cursusboek Sabi yu rutu. Kennis hebben van de eigen Afro-Surinaamse winticultuur en geschiedenis, weten wie je bent.
Cursusboek Sabi yu rutu. Kennis hebben van de eigen Afro-Surinaamse winticultuur en geschiedenis, weten wie je bent.
De binnenlandse oorlog in Suriname, 1613-1793
De auteur laat zien dat de koloniale samenleving niet zinvol beschreven kan worden zonder de factor erbij te betrekken, die de koloniale machthebbers het meest heeft beziggehouden: de binnenlandse vijand.
De boni-oorlogen 1757-1860. Marronage en querilla in oost-suriname
Proefschrift van Hoogbergen over de oorlogen die de Boni Marrons in de periode 1757-1860 voerden tegen het koloniale bewind in Suriname.
De Bosneger Zeden en gewoonten (1)
Over de zeden en gewoontes van de Marrons met een enkele autobiografische gegeven van de auteur betreffende zijn eigen naam.
De Bosnegers zijn gekomen! Slavernij en rebellie in Suriname
Geschiedenis van de Boni Marrons
De concrete leefwereld van de mens in de winti
Relatie Winti en christendom. De auteur gebruikt een schema van André R.M. Pakosie
De dood van Boni
Orale geschiedenis over Boni (-1793).
De eerste Boni-oorlog 1765-1778
De documenten die in dit deel van BSB worden weergegeven belichten de strijd van de Marrons in het Cottica-Commewijne gebied gedurende de periode 1765-1778. De kolonialen meenden na het tekenen van de vredersverdragen met de Ndyuka (1760) en Saamaka (1762) rust gecreerd te hebben, maar dat was niet het geval. Een nieuwe golf van aanslagen op de plantages volgde en de marronage nam toe. Vooral in het Cottica-Commewijne gebied nam het aantal mensen toe, die vertrokken waren van de plantages. Door meer manschappen te halen uit Nederland en twee negerkorpsen op te richten, wisten zij een deel van de Marrons te dwingen om de Marowijne over te steken en zich aan de Franse kant te vestigen (Boni).
De geschiedenis van de Dag van de Marrons.
De geschiedenis van de Dag van de Marrons, geschreven door de grondlegger van deze Dag, Andre Pakosie. Deze dag is ingesteld op 16 september 1974.
De laatste dagen van een kolonel. Surinaamse notities.
Compilatie van een aantal artikelen van de auteur over de revolutie in Suriname en de naweëen ervan, het bezoek van de gaanman in Nederland en de terugkeer naar Suriname. André R.M. Pakosie was hierbij aanwezig.
De Marroncultuurgemeenschap in Suriname
Het boek gaat over de ontwikkeling van Suriname sinds de plantagekolonie, de existentie van de Marroncultuurgemeenschap, de gezagsorganisatie, het leefpatroon, de gezinsorganisatie en de pedagogische relaties binnen de verwantschapsideologie bij de Marrons, invloed van christendom, infrastructurele voorzieningen, knelpunten in het transformatieproces, Marrongemeenschappen in de 21e eeuw.
De ondraaglijke stoutheid der weglopers. Marronage en koloniaal beleid in Suriname, 1667-1768.
Proefschrift van de auteur. Zijn studie richt zich op een leemte in de geschiedschrijving tot dan toe. Het onderwerp van dit boek is het ontstaan en de ontwikkeling van marronage in Suriname en het overheidsbeleid t.a.v. weggetrokken slaven vanaf het einde van het Brits bestuur in 1667 tot aan het vredesverdrag met de Matawai in 1768.
De Plee (WC) en andere verhalen
Korte verhalen van verschillende genres. Titelverhaal gaat over het inter-raciaal liefdesleven. Ook een verhaal opgenomen dat verteld wordt door Ruud Mungro.
De plee (WC) en andere verhaLen.
Verhalen van Dobru Raveles.
De rechten van inheemse volken en marrons in Suriname
Over de (gronden)rechten van Inheemsen en Marrons in Suriname.
De Saramaccaanse wereld
Voor het eerst een Saramaccaner zelf aan het woord over het leven van zijn volk.
De stem uit het tropisch regenwoud.
Geboorte en jeugdjaren van André R.M. Pakosie in het binnenland van Suriname tegen de achtergrond van de Marroncultuur (familie, gezondheidszorg, akkerbouw, woonomgeving, traditioneel leerproces, vernietiging van de woonomgeving van Marrons en Inheemsen).
De toekomst van Marowijne. Dromen in de werkelijkheid.
Opstellen van kinderen uit het Marowijnegebied over hoe zij hun toekomst zien in combinatie met tekeningen van kinderen van de basisschool ‘De Vedelaar’ uit Almere.
Decolonizing the mind. Een fundamentele kritiek op het wetenschappelijk kolonialisme.
Het wetenschappelijk kolonialisme probeert met wetenschappelijke argumenten de stelling te onderbouwen dat het kolonialisme geen systeem was van onderdrukking en uitbuiting en dat er ook goede kanten zaten aan het kolonialisme. De auteur stelt dat de vertegenwoordigers van deze stroming, waaronder prof. dr. Gert Oostindie, prof Emmer, Van Lier, John Jansen van Galen niet wetenschappelijk zijn, maar ideologisch (Tempoe Doeloe). De auteur baseert zijn stelling nadat hij de volgende aspecten van het wetenschappelijk kolonialisme bekeken heeft: Wat is de theoretische basis van haar stellingen? / Op welke feiten is die theorie gebaseerd? / Hoe consistent zijn de stellingen? / Hoe kunnen deze getoetst worden en wat is het resultaat van die toetsing? Hij pleit voor het doorbreken van de taboes en wil onderzoek met de volgende thema’s: herstelbetalingen, vergelijking met de holocaust, mechanismen van onderdrukking en uitbuiting, vergelijkend onderzoek naar het Nederlands kolonialisme. Dergelijk onderzoek zou een bijdrage leveren aan het dekoloniseren van de geest. In het boek geeft de auteur ook aan welk rol Wim Hoogenberg gespeeld heeft in de kwestie Lamur en de emancipatieregisters met genealogische gegevens van tot slaaf gemaakten die op 1 juli 1863 vrijkwamen: Hoogbergen toont een volledig gebrek aan beschaafde omgangsvormen.