Boeken
EEN GREEP UIT ONZE BIBLIOTHEEK
Op deze pagina vind je een selectie van boeken uit de bibliotheek van stichting Sabanapeti die over de Marroncultuur en -geschiedenis gaan ter inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van de Marronsamenlevingen in Suriname, Frans-Guyana en de diaspora. De opgenomen boeken, artikelen, scripties en verslagen zijn voornamelijk geschreven door derden.
Onze eigen publicaties (boeken, tijdschriften en artikelen) zijn te vinden onder het menu “eigen publicaties”. Je vindt hier ook een korte samenvatting van een aantal van de publicaties die stichting Sabanapeti zelf publiceerde, en die je kan kopen als die nog in voorraad zijn.
Ben je geïnteresseerd en wil je een artikel of boek bestellen, dat door stichting Sabanapeti is uitgegeven? Klik dan op ‘Eigen Publicaties’.
Ter uwer informatie:
Stichting Sabanapeti is niet verantwoordelijk voor de inhoud van publicaties van derden over de Marrons, opgenomen in onze bibliotheek. Wat in dergelijke publicaties van derden staat komt niet noodzakelijkerwijs overeen met onze zienswijze.
Maroon Leadership and the Surinamese State, 1760-1990, Conference on the contribution of traditional authorities to development, democracy, human rights and environmental protections: strategies for Africa. Ghana, september 1-6, 1994
Lezing en artikel van André R.M. Pakosie: Maroon Leadership and the Surinamese State 1760-1990.
Maroon Societies. Rebel Slave Communities in the Americas.
Geschiedenis en antropologie van de Marrons van Brazilië tot het zuidoosten van de VS, van Peru tot zuidwest Amerika tot aan de Caraïben.
Marrons van Suriname
Fotoboek met tekst over de Marrons van Suriname. Er ontbreekt een literatuuropgave, terwijl sommige teksten min of meer overgenomen zijn uit het tijdschrift Siboga, dat uitgegeven wordt door stichting Sabanapeti.
Mechanized annual cropping on low fertility acid soils in the humid tropics. A case study of the Zanderij soils in Suriname.
Bodemonderzoek nabij Zanderij in Suriname.
Medicinale en rituele planten van Suriname
Overzicht van een aantal medicinale planten uit Suriname.
Mensenrechten 1991 Suriname
Het boek geeft een totaalbeeld van de mensenrechtensituatie tot januari 1992 in Suriname.
Merchants, Missionaries & Migrants. 300 years of Dutch Ghanaian Relations
Experts uit Ghana, Nederland, Suriname en Indonesie presenteren hun onderzoeksresultaten in artikelen. Een breed scala uit de Ghanese-Nederlandse geschiedenis komt aan de orde. Onder andere het artikel van André R.M. Pakosie: “The Akan heritage in Maroon culture in Suriname”.
Mi Wroko. Mijn Werk. Kunstschilderijen en Beeldhouwwerken van Sten Pieka
Overzicht van het werk van de Marronkunstenaar Sten Pieka: schilderijen en Beeldhouwwerken. Voorwoord is geschreven door André R.M. Pakosie.
Migratiegeneigdheid onder Surinaamse Bosnegers. Verslag van een onderzoek onder vluchtelingen in Frans Guyana
Onderzoek naar de neiging tot migratie bij de Marrons uit Suriname naar Nederland.
Mini-conferentie over Winti
Verslag van de tweedaagse conferentie en wetenswaardigheden 31 oktober & 1 november 1991 in Congreszaal Restaurant Engels, Rotterdam. O.a. het artikel van André R.M. Pakosie ‘Het binnenlands aspect van Winti’.
Moengo door de ogen van meester Jan. Stage op de Barronschool Moengo, Suriname
Verslag van de stage van de auteur op de Barronschool in Moengo in 2005
Moiwana Mensenrechten Organisatie. Jubileumboek 1988-2010
Jubileumboek over de oprichting, werkzaamheden en de resultaten van stichting Moiwana. De gruwelijke gebeurtenissen in het dorp Moiwana op 29 november 1986 en de gevolgen daarvan neemt een centrale plaats in het boek in.
Moiwana zoekt gerechtigheid. De strijd van een Marrondorp tegen de staat Suriname.
Over het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof inzake de Moiwana moorden in 1986.
Money magic in a modernizing Maroon society
Kosmologische visie van de Ndyuka op de ontwikkeling van de rijkdom van de Bakaa: Papa Obia en Bakuu in relatie met het verdienen van geld.
Naar “de West”
In 1948 maakt Bakker een reis naar de West: Suriname en Ned. Antillen. Zijn herinneringen over het land, volk en historie beschrijft hij in dit boek.
Ndjuka Peni Oso. A Study of Color, Design and Meaning in the Ndjuka Painting Tradition of Suriname
A Study of Color, Design and Meaning in the Ndjuka Painting Tradition of Suriname
Ndyuka
Overzichtwerk van de Ndyuka Marron taal.
Non-timber forest products of the North-West District of Guyana, part II A field guide
Etnobiologisch systematisch plantenonderzoek in het Noord-West district van Guyana: geografische verspreiding, ecologie, lokale en regionale gebruiken, 587 planten zijn in het boek beschreven.
Okanisi Marron Onomastiek. Van Yaw tot Kenrich Van Abeni tot Ruth
Een studie naar de betekenis, oorsprong en verspreiding van de Surinaamse Okanisi Marron (traditionele) persoonsnamen.
On the Mall. Presenting Maroon Tradition-Bearers at the 1992 Festival of American Folklife.
De auteurs waren als presentatoren (als culturele mediatoren tussen Afro-Amerikaanse Marrons van Suriname en Frans-Guyana en de festivalgangers) in 1992 aanwezig op het Festival of American Folkfife (FAF).
Onderwijs aan de basis in het Surinaamse Binnenland. Verslag van een driedaags symposium georganiseerd door Stichting Jozef Daniel Aboikoni Instituut voor wetenschap en cultuur i.s.m. stichting Dufuni.
Onderwijs aan de basis in het Surinaamse Binnenland. Verslag van een driedaags symposium georganiseerd door Stichting Jozef Daniel Aboikoni Instituut voor wetenschap en cultuur i.s.m. stichting Dufuni.
Onderzoek naar de leefomstandigheden in de huidige situatie van Marronvluchtelingen in Nederland
Inventarisatieonderzoek van de sociaal-maatschappelijke problemen in de huidige situatie van Marronvluchtelingen in Nederland en ideeen die zij aandragen om deze problemen op te lossen.
Open oog voor Suriname
Algemeen fotoboek met tekst over Suriname. Pag. 45-55 handelt over de Saamaka Marrons.
Opstand in Tempati, 1757-1760.
Over de opstand in Tempati, die uiteindelijk leidde tot het vredesverdrag van 10 oktober 1760 met de Okanisi Marrons.
Orthodoxie en Modernisme bij de Aucaners-Boschnegers.
Over de religie van de Ndyuka Marrons en het inboeten van macht van de Sweli-Gadu priesters. De orthodoxen contra de modernen.
Over grenzen. Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie 2012, deel 66.
Jaarboek, met bijdrage van André R.M. Pakosie: Onbedoelde zoektochten naar onze Afrikaanse herkomst.
People in Between. The Matawai Maroons of Suriname
Antropologisch promotieonderzoek naar de Matawai in Suriname (religie, demografie, inclusief migratie, en sociale organisatie) en de sociale veranderingen binnen deze gemeenschap.
Praatjes aan de Basis. Gemeenschapswerkers binnenland aan het woord. Een blik op hun persoonlijk leven, hun visie, drijfveren en levensfilosofie.
Over de mens achter en de dagelijkse struggle van een aantal ontwikkelingswerkers in het binnenland van Suriname.
Proceeding of the conference on the contribution of traditional authority to development, human rights and environmental protection: strategies for Africa
Compilatie van de lezingen die gehouden zijn tijdens de conferentie the Contribution of Traditional Authority to Development, Human Rights and Environmental Protection: Strategies for Africa, in Kumasi, 2-6 september 1994. Waaronder lezing van André R.M. Pakosie.
Reader Geschiedenis en cultuur van de Marrons/Bosnegers
Diverse artikelen over de geschiedenis en cultuur van de Marrons t.b.v. reader voor de I.O.L. studenten MO A Aardrijkskunde in Paramaribo
Rebirth in Words. Poetry and Prose from Suriname.
Gedichten van Dobru, Ttrefossa, Marcel de Bruin, Michael Slory, Johanna Schouten-Elsenhout, Shrinivasi, Ronald Julen, P. Marlee, Eugenie Eersel, Bhai, Eugene van Rellum, Corly Verlooghen, Garietje Choenni, Edgar Cairo, Julian With, Chitra Gajadin, Albert Helman, L.H. Ferrier, Thea Doelwijt, Benny Ch. Ooft, Eddy L. Pinas.
Regards sur L’Art Boni Aujourd’hui
Catalogus behorend bij de tentoonstelling ‘Regards sur l’art boni aujourd’hui, georganiseerd door Bureau du Patrimoine Ethnologique en l’association Mi Wani Sabi’. Thema de kunst van de Aluku.
Reize naar Surinamen.
Expeditieverslag naar Suriname van de Engelsman John Gabriel Stedman, zoals dat in 1799 vertaald is vanuit het Engels naar het Nederlands. Afbeeldingen komen uit het Engelse boek dat in 1806 uitgegeven is. Suralco heeft opdracht gegeven om het verhaal weer uit te geven.
Richtlijnen voor de Okanisi Kelepisi in Nederland, training voor de Kelepisi (dodenverzorgers) van de Okanisi Marrons in Nederland
Richtlijnen voor de Okanisi Kelepisi in Nederland, training voor de Kelepisi (dodenverzorgers) van de Okanisi Marrons in Nederland.
Robin ‘Dobru’ Raveles. Surinamer, dichter, politicus 1935-1983. Wan Bon- Wan Sranan- Wan Pipel.
Over het leven en werk van Dobru Raveles, dichter, schrijver en politicus in Suriname. André R.M. Pakosie wordt genoemd en is geïnterviewd voor dit boek.
Rond het sterfbed van mijn dorp.
Over de transmigratie van de Saamaka in de jaren zestig van de negentiende eeuw ten gevolge van de aanleg van het stuwmeer.
Saramaccaanse vertellingen
Verzameling van een aantal Saamaka verhalen.
Seksuele en Reproductieve gezondheid en rechten van jongeren in het district Sipaliwini. Een survey gehouden onder jongeren in Kwamalasamutu, de Boven Suriname, West Suriname en de Tapanahony
Resultaten van een onderzoek onder jongeren in het district Sipaliwini in de leeftijd van 10-24 jaar, die moeten leiden tot een op maat gesneden beleid, gericht op een gezondere levensstijl van jongeren op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.
Sexual behaviour and sexually transmitted diseases among Saramaka and Ndjuka Maroons in the hinterland of Suriname.
Informatie over de ontwikkeling van HIV/STD preventie en controle strategieën, gerelateerd aan specifieke levensomstandigheden in de Marronsamenlevingen.
Sirito. 50 Surinaamse vertellingen.
Surinaamse vertellingen. O.a. van André R.M. Pakosie ‘Gongosaman kisi en paiman/ de verrader komt voor de val (pag. 51)
Skrekiboekoe Visioenen en historische overlevernigen van Johannes King
Skrekiboekoe is een autobiografisch boek van Johannes King, de kleinzoon van de Matawai gaanman Kodjo. In 1857 werd hij in zijn dromen aangespoord om zich tot het christendom te bekeren. Na zijn doop leerde hij lezen en schrijven en ondernam vele zendingsreizen naar de Matawai, Saamaka en Ndyuka. Zijn manuscript bestaat uit 3 delen: 1. De komst van de kerk naar Maripaston (1855-1866) en zijn dromen en visioenen. 2. Beschrijvingen van visioenen uit een latere periode. 3 Naast dromen ook episoden uit de vroege geschiedenis van de Matawai en beschrijvingen van het conflict tussen King en zijn broer gaanman Noah Adrai.
Ingeleid door Chris de Beet.
Spellingcommissie Kalihna, eindverslag
Bij beschikking van 8 mei 1986, no. AD 4146/3544 werd de Commissie Karaibs ingesteld door de Minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur. In de instellingsbeschikking werd overwogen: Dat in verband met een overzichtelijke taalpolitiek een gefaseerde aanpak van de bestudering van de Surinaamse talen is vereist; dat voor de ontwikkeling van de Karaibse taal in Suriname het van belang is dat van staatswege een gestandaardiseerde spelling wordt vastgesteld. In deze publicatie levert de cie. een bijdrage aan de vaststelling van de officiele spelling van het Karaibs.
Spiegel van de Surinaamse poezie. Van de oude liedkunst tot de jongste dichters.
Selectie van poezie uit de verschillende cultuurgroepen in Suriname. O.a. het gedicht ‘ Waar de dood komt (Tuka) van André R.M. Pakosie
Sporen zoeken. Een boek over twintig jaar Suriname vanaf 1975
Beknopte, maar naar waarheid vertelde weergave van de gebeurtenissen vanaf 1975-1995 in Suriname. Jonge en oude mensen komen aan het woord om op hun eigen manier over de gebeurtenissen te vertellen.
Sranan, Cultuur in Suriname.
Bundel artikelen over de actuele informatie van het Surinaamse culturele leven (dans, muziek, drama en beeldende kunst, religie, taal en culturele achtergronden van verschillende etnische groepen in Suriname), n.a.v. de tentoonstelling ‘Sranan, cultuur in Suriname’ in het Museum voor Volkenkunde Rotterdam. De bundel is bedoeld voor een breed publiek.
Stof in de Wind. Tradities bij overlijden van Allochtonen in Nederland.
Tradities bij overlijden van Allochtonen in Nederland. Opgenomen is het bewerkte artikel van André R.M. Pakosie ‘Dood, Rouw en Rouwverwerking bij de Ndyuka’.
Studies in Saramaccan Language Structure
Dit deel bevat zeven studies naar de structuur van de Saamakataal. Deelnemers van workshops, gehouden tijdens het wintertrimester van het studiejaar 1984-1985 aan de Universiteit van Amsterdam, onderzochten verschillende aspecten van de Saamaka phonologie en morpho-syntax, en maakten hun onderzoeksresultaten tijdens de workshops bekend.