Tijdschriften
EEN GREEP UIT ONZE BIBLIOTHEEK
Op deze pagina vind je een selectie van tijdschriften en artikelen uit de bibliotheek van stichting Sabanapeti die over de Marroncultuur en -geschiedenis gaan ter inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van de Marronsamenlevingen in Suriname, Frans-Guyana en de diaspora. De opgenomen boeken, tijdschriften, artikelen, scripties en verslagen zijn voornamelijk geschreven door derden.
Onze eigen publicaties (boeken, tijdschriften en artikelen) zijn te vinden onder het menu “Eigen publicaties”. Je vindt hier ook een korte samenvatting van een aantal van de publicaties die stichting Sabanapeti zelf publiceerde, en die je kan kopen als die nog in voorraad zijn.
Ben je geïnteresseerd en wil je een nummer van het tijdschrift, een artikel of boek bestellen, dat door stichting Sabanapeti is uitgegeven? Klik dan op ‘Eigen Publicaties’.
Ter uwer informatie:
Stichting Sabanapeti is niet verantwoordelijk voor de inhoud van publicaties van derden over de Marrons, opgenomen in onze bibliotheek. Wat in dergelijke publicaties van derden staat komt niet noodzakelijkerwijs overeen met onze kennis en zienswijze.
Siboga, Tijdschrift voor Afro-Surinaamse Geschiedenis, Kunst en Cultuur, jrg. 1, no. 2, maart 1991
– Apinti Akeema. Een orale overleveringsversie van de ontstaansgeschiedenis van de ‘Drum’. (André R.M. Pakosie)
– De schaduw, munga’s en de jacht. Enkele aantekeningen over het dagelijks leven van Bosnegers in Guyaba. (drs. Carlo U. Hoop)
Siboga, Tijdschrift voor Afro-Surinaamse Geschiedenis, Kunst en Cultuur, jrg. 1, no. 3, juli 1991
– Bosnegerdorp als leefgemeenschap en bestuursobject. (drs. Johan C. Jonas)
– Kunu, een onuitwisbare vloek die over een familie hangt. (André R.M. Pakosie)
Siboga, Tijdschrift voor Bosneger cultuur en geschiedenis/ Orgaan van stichting Sabanapeti, jrg. 5, nr. 1, 1995
Tuka Klaagliederen bij de Bosnegerstam der Ndyuka ‘betekenis en achterliggende gedachten’. (André R.M. Pakosie)
SISU, 25 jaar
Impressie van de feestelijkheden toen leerlingen van het Vader Rijn College hun geldprijzen in ontvangst namen, die zij later aan stichting Sabanapeti schonken voor het schooltasproject.
Sjouwen met flessen water uit de stad?
waterleidingprojecten in het binnenland van Suriname.
Skrekiboekoe Visioenen en historische overlevernigen van Johannes King
Skrekiboekoe is een autobiografisch boek van Johannes King, de kleinzoon van de Matawai gaanman Kodjo. In 1857 werd hij in zijn dromen aangespoord om zich tot het christendom te bekeren. Na zijn doop leerde hij lezen en schrijven en ondernam vele zendingsreizen naar de Matawai, Saamaka en Ndyuka. Zijn manuscript bestaat uit 3 delen: 1. de komst van de kerk naar Maripaston (1855-1866) en zijn dromen en visioenen. 2. beschrijvingen van visioenen uit een latere periode. 3 naast dromen ook episoden uit de vroege geschiedenis van de Matawai en beschrijvingen van het conflict tussen King en zijn broer gaanman Noah Adrai.
Slaven en Marrons; reacties op het plantagesysteem in de nieuwe wereld. Een schema.
Het artikel is bedoeld om de veelheid van mogelijke reacties van de zwarte slaven op het plantagesysteem in de Nieuwe Wereld in een overzichtelijk schema onder te brengen. Het artikel vormt een deel van een voordracht gehouden op het Congres in Hull over ‘Legacies of West Indian Slavery’ (juli 1983). Voor het andere deel van de voordracht verwijst de auteur naar haar artikel in OSO 1 (1982), nr. 2, p. 63-74.
Slavernij in Suriname Bezwaard verleden
Kort artikel over de slavernij in Suriname, de Marrons en het Korps Zwarte Jagers.
Solidariteitsbetuiging
Solidariteitsbetuiging van de coördinator van de Amazone Coalitie, Melina Selverston voor deelnemers van het traditioneel gezag van de Grankrutu van 19 t/m 21 augsutus 1995 in Asindo-Opo.
Some Prominent features of Ndjuka Maroon medicine.
Artikel handelt over de diagnose en behandeling van ziekten volgens de Afro-Surinaamse gezondheidszorg van de Ndyuka Marrons.
Soup, stories and other stuff that dreams are made of
Over de culinaire kunststukken van de Marrons tijdens Carifesta VIII in Suriname
Sponsorloop voor goed gevulde schooltassen. Leerlingen Vader Rijn College helpen kinderen Suriname.
Artikel overgenomen uit Stadsblad, 23 april 2003: ‘Leerlingen Vader Rijn College helpen kinderen Suriname. Sponsorloop voor goed gevulde schooltassen’.
Sranan sa wini. Etnische benoemingen gestrand
Over de aanstelling van Ameerali / de totstandkoming van de A Combinatie
Sranankondre a no paradijs. De constructie van localiteit in de populaire muziek van de Saramaka
Over 60 liederen van de band Jackfish uit het binnenland van Suriname.
Stammoeders, priesteressen en media. Marronvrouwen in de 18e eeuw.
Inleiding op het 4e Colloquium, dat gehouden werd op 14 april 1984 in het Soeterijntheater te Amsterdam. Organisator I.B.S. Thema: De rol van de vrouw in de Surinaamse geschiedenis. In het artikel gaat de auteur in op de rol van Marronvrouwen in de 18e eeuw. Haar bronnen zijn orale bronnen, archiefmateriaal en gepubliceerde verslagen, boeken en artikelen.
Sterkte en Zamenstelling van het garnizoen der kolonie Suriname voor het jaar 1765
Gaat ook over de vredesverdragen van Saamaka en Ndyuka.
Stichting Instituut voor Wintigeneeskunde en Afro-Surinaamse cultuur Sabanapeti opgericht
Oprichting Stichting Instituut voor Wintigeneeskunde en Afro-Surinaamse cultuur Sabanapeti op 21 september 1990 en haar doelstellingen.
Stichting Sabanapeti werkt aan het culturele bewustwordingsproces van de Afro-Surinamers
Artikel over het programma van stichting Sabanapeti: inleidingen, cursussen.
Succesvolle afronding basiscursus Winti
Succesvolle afronding basiscursus Winti, die het instituut voor Wintigeneeskunde en Afro-Surinaamse cultuur Sabanapeti organiseerde in samenwerking met Vereniging Mariwina en stichting Adinkaa. Plaats Utrecht, Trefcentrum Oase.
Succesvolle Surinaamse vertelavond en afronding Winti en Afaka cursussen.
Stichting Sabanapeti, Dufuni en vereniging Mariwina organiseerden op 30 november 1990 een Mato-Neti in Trefcentrum Oase in Utrecht. Ook vond de uitreiking plaats van de certificaten behorend bij de cursus Winti en Afáka.
Superieur
Julian With heeft onderzoek gedaan naar gemengde huwelijken en constateert dat deze bestaan op grond van verliefd worden. Nog steeds heerst het superiore gedachtegoed dat de blanke, christelijke mensen superior zijn aan anderen, maar dat zal volgens de schrijver verdwijnen, zoals ook verdwenen is dat een boerendochter niet mocht trouwen met een arbeiderszoon.
Surinaams binnenland schatkamer van nieuwe diersoorten. Waterkevertjes bij Kwamalasamutu.
Over de expeditie van Conservation International naar Kwamalasamutu in het binnenland van Suriname. Opbrengst 40 nieuwe diersoorten.
Surinaamse onderscheidingen
Surinaamse onderscheidingen uitgereikt door president Venetiaan o.a. aan André R.M. Pakosie, Denise Jannah, Lamur.
Surinaamse vertelavond
Stichting Sabanapeti en Dufuni en de sociaal-culturele vereniging Mariwina sluiten hun jaar af met een gezamenlijke Mato-neti. André Pakosie houdt een inleiding in Anansi Tori
Suriname
Aankondiging Siboga nummer Benpenimaunsu
Suriname ‘vergeet’ inheemsen bij ontwikkeling binnenland
Hoogleraar Andre Hoekema bepleit zelfbestuur van Inheemsen en Marrons in binnenland van Suriname (boek: Strijd om grond in Suriname).
Suriname water project experiences
Over waterleidingprojecten in Suriname.
Suriname, de thuiskomst van de granmans
Na hun bezoek aan Nederland keren de gaanman terug naar Suriname
Suriname, land van mijn dromen
Over de Surinaamse gemeenschap in Nederland.
Symposium De Surinaamse Marrons in de 21ste eeuw. O se u e go? Un se nan go? Welke koers varen wij
Artikel over het symposium van stichting Sabanapeti in Utrecht ‘De Surinaamse Marrons in de 21ste eeuw. O se u e go? Un se nan go? Welke koers varen wij?
Tapajai Hydro Plan omstreden ‘De risico’s zijn te groot’.
Over het hydro-energieplan in Suriname, het Tapajai project in de Tapanahonirivier, nabij Palumeu.
Terugblik op 1988 uit “World Refugee Survey”; US Committee for refugees
Artikel over de situatie van de vluchtelingen van Marron komaf in Frans-Guyana en de poging die gedaan wordt om hen terug te laten keren naar Suriname.
The Origins of the Gaan Gadu Movement of the Bush Negroes of Surinam.
Beschrijving van het ontstaan van de Gaan Gadu beweging bij de Ndyuka Marrons in Suriname begin jaren 90 van de negentiende eeuw. De krachtige en rancuneuze God, Gaan Gadu, voerde volgens de auteur een meedogenloze oorlog tegen heksen. De lijken van deze personen werden niet begraven, maar in het bos gegooid voor de gieren.
Toen Kaja ziek werd
Over een Marronmeisje in het binnenland dat ziek werd en genezen wordt door de zendingsarts.
Toespraak de heer J.L. Spekman, wethouder voor Sociale Zaken, Maatschappelijke opvang en sport, Utrecht.
Toespraak van de heer Spekman tijdens de viering van de Dag van de Marrons 2001, Trefcentrum Oase in Utrecht, 6 oktober 2001.
Toespraak mevrouw Mr. M.L. Haime, directeur Coordinatie Integratiebeleid Minderheden op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Toespraak ter gelegenheid van de viering van de Dag van de Marrons op 6 oktober 2001 in Trefcentrum Oase in Utrecht. De spreker refereert o.a. aan het bezoek van minister van Boxtel aan Suriname, waarbij zij ook aanwezig was.
Toespraak President Shankar in verband met het “Akkoord van Kourou”
Toespraak President Shankar in verband met het “Akkoord van Kourou”, waarin hij zijn volk oproept om dit akkoord te aanvaarden.
Toespraak van de ambassadeur van de republiek Suriname, Z.E. de heer Edgar S. Amanh.
Toespraak ter gelegenheid van de 29 ste viering van de Dag van de Marrons 2003 op 11 oktober 2003 in Trefcentrum Oase in Utrecht.
Tonka eiland
Recreatieoord in Suriname nader belicht: Tonka Eiland
Tonka eiland.
Tonka eiland.
Tori foe da bigin foe Anake: verslag van een messianistische beweging
2 schoolschriften waarin de profetische beweging onder de Saamaka Marrons wordt beschreven. Izaak Albitrouw, een Ndyuka uit Ledidoti, die al vroeg met het christendom in aanraking kwam, werd opgeleid tot evangelist en onderwijzer. In 1892 kreeg hij de leiding over een nieuwe zendingspost Aurora, een Saamakadorp. Niet ver van Aurora ligt het dorp Sofieboeka (Dombikondre) waar de profetische beweging zetelt o.l.v. Paulus Anake. De geschriften van Albitrouw gaan hierover.
Traditionele Surinaamse Marrongeneeswijze krijgt steeds meer internationale waardering
Over de onderscheidingen die André R.M. Pakosie ontving voor zijn baanbrekend werk als natuurgeneeskundige en over zijn werk.
Tussen mythe en werkelijkheid. De Boni-Marrons in archieven en orale traditie.
Beschrijving van twee cases uit de geschiedenis van de Boni Marrons waarbij Boni en Ndyuka aanwezig waren aan de hand van archiefmateriaal en orale vertellingen. Auteur haalt het boek ‘de dood van Boni’ van de hand van André Pakosie aan.
Tussen twee werelden: de intermediair.
Artikel waarin de auteur haar werk beschrijft als docent en onderzoeker bij het Historisch Seminarium van de Universiteit van Amsterdam. Ook beschrijft zij haar passie voor de Marrons, waarvan de basis ligt in haar jeugd op Bali. Deze jeugd heeft haar bepaalt: iemand die tussen twee werelden staat en tussen conflicten en relaties. Vervolgens gaat zij verder in op de geschiedenis van de Marrons om te eindigen met een dankwoord.
Twee houten olifanten.
Verhaal van een oude man uit Jaw Jaw, die vertelt hoe zijn voorouders uit Afrika werden gehaald en de vloek die toen ontstond.
Uitagenda juli 2009, Marcel Pinas
over de tentoonstelling ‘Kibii Wi’ van Marcel Pinas in het Stedelijk Museum in Schiedam
Uitagenda. In Nederland. Dag van de Marrons
aankondiging van de viering van de Dag van de Marrons op 6 okt. 2008 aan de Kanaalweg 86 te Utrecht (rondetafelconferentie)
Uitvaart- en rouwrituelen bij de Surinaamse Marrons
Uitvaart- en rouwrituelen bij de Surinaamse Marrons.
Unesco
Een artikel over de Unesco ter bezinning op duurzame vrede in het kader van het “Akkoord van Kourou”.
Utrecht voor Suriname.
Over twee kleinschalige duurzame werkgelegenheidsprojecten van stichting Sabanapeti: Natuurvakantieoord Gaansula en het Houtbewerkingsproject in het binnenland van Suriname (Tapanahoni gebied).